Μέτρηση βασικού μεταβολισμού

Το Fitmate είναι ένα επιτραπέζιο μεταβολικό σύστημα σχεδιασμένο από την Cosmed για τη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τόσο των υγειών ατόμων όσο και των ασθενών.

Μεταβολισμός

Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται, ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά, είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει το άτομο ημερησίως όταν είναι ξύπνιο, αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Η πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά από το σώμα είναι για να συντηρούνται οι ζωτικές λειτουργίες. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Για να αναπτυχθεί το ιδανικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους για το κάθε άτομο, πρέπει αρχικά να κατανοηθεί η έννοια του ισοζυγίου μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά. Για να μάθει ένα άτομο την ημερήσια ενεργειακή του κατανάλωση, πρέπει να μετρηθεί ο ατομικός του μεταβολισμός (RMR), στη συνέχεια να υπολογιστεί η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα του για να ανταπεξέλθει στον τρόπο ζωής του καθώς και στην καθημερινή του άσκηση. Από τη στιγμή που είναι γνωστές αυτές οι τρεις παράμετροι, μπορεί να διαμορφωθεί για το άτομο ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης φαγητού, βασισμένο στον ατομικό του μεταβολισμό.


Μέτρηση μεταβολισμού

Η μέτρηση του μεταβολισμού ενός ατόμου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι ή κάθεται σε καρέκλα ή πολυθρόνα για 10-15 λεπτά και αναπνέει κανονικά μέσα από μια μάσκα.

Την ημέρα της μέτρησης το άτομο θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι:


δεν έχει φάει ή δεν έχει πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση

δεν έχει καπνίσει, δεν έχει καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχει πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση

δεν έχει γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από τη μέτρηση


Στο τέλος της μέτρησης του μεταβολισμού, τα αποτελέσματα τυπώνονται αυτόματα από τον ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή και δίνονται στον πελάτη.